Betaalbare woningen

De gemeente Buren staat voor een bouwopgave,
zo’n 1400 woningen tot 2030 verspreid over
alle kernen.

CDA Buren vindt dat er voor iedereen gebouwd moet worden.
Van koopwoning tot sociale huurwoning,
van rijtjehuis tot vrijstaand,  
van appartementencomplex tot seniorenwoning

Een goede mix tussen jong en oud is
belangrijk, zo blijven we met elkaar onze
wijk of buurt vormen.

Mag dan overal alles worden gebouwd?

Nee, CDA Buren wil dat er met draagvlak,
karakteristiek voor de kern en
passend in de omgeving wordt gebouwd

Zo bouwen we samen aan onze mooie gemeente
Want Samen zijn we Buren

 • Themabijeenkomst Wonen - een verslag

  Op vrijdag 11 februari vond er een bijeenkomst, georganiseerd door CDA Buren, CDA Senioren Gelderland en CDA Rivierenland plaats met als thema Wonen. Als sprekers waren aanwezig Joba van den Berg, CDA Tweede Kamer; Bea Schouten, Provinciaal Statenlid CDA Gelderland; Monique Bettink-Pierik, lijsttrekker CDA Buren en Tjapko van Dalen, Directeur -bestuurder Kleurrijk Wonen, een woningcorporatie die actief is in het gehele Rivierenland.

  Na een inspirerende opening en geuite blijdschap dat bijeenkomen weer kan door Ada Boerma, stelt Ria Aartsen als moderator, voorzitter CDA Senioren Gelderland zichzelf en de sprekers voor.

   

  Vervolgens komen de volgende punten aan de orde:

   
 • Kansrijk wonen op basis van kernen met pit, Thomas Jansen

  Foto van Thomas JansenOnder deze noemer wil CDA Buren haar bewoners een gezonde, veilige en betaalbare woonomgeving bieden. Immers CDA Buren ziet wonen als een plek gebonden kwaliteit. Dat houdt niet op bij de muren van het huis, dat reikt tot in de kern en haar buitengebied.

  Wat is daar voor nodig?

  Allereerst het bewustzijn dat wonen een gewortelde waarde is. Dat wil zeggen dat je woning bijdragen aan een karaktervolle uitnodigende omgeving. De trots van elke kern is weer typisch Betuws anders en geworteld op een verrassend veelzijdige grondslag. Het versterken van die veelzijdigheid is wat he CDA centraal wil stellen.

  Niet alleen vanuit ruimtelijke en klimaat kwaliteit maar ook vanuit kansrijkheid voor wonen en werken. De nu nog wat verscholen diversiteit biedt kansen voor plekgebonden diversiteit aan wonen, werken en recreëren. Kortom ruimte voor een gevarieerde groei afgestemd op de karakteristieken van kern en buitengebied.

   
 • Wonen, Monique Bettink-Pierik

  Themamiddag Wonen, 11 februari 2022

  foto van Monique Bettink-PierikIn Buren ligt een bouwopgave van zo’n 800 tot 1400 woningen in de komende 8 jaar. De echte uitdaging ligt er echter in dat we voor iedereen betaalbare woningen bouwen. Voor de starter, voor de doorstromer naar een grotere woning en voor de senioren: de doorstromers naar vaak een kleinere woning.

  In Buren bestaat 92% van de woningen uit eengezinswoningen, 8% is meergezinswoningen. De kleinere woning is dus zwaar ondervertegenwoordigd. CDA Buren ziet daarom liever een groter aantal kleinere woningen voor zowel de starter als de senior gebouwd worden. Dat brengt onze lokale woningmarkt eerder in beweging dan het bouwen van duurdere grotere woningen.

  Het gemiddelde inkomen van een Burenaar is ongeveer 34.700 euro. Een snelle berekening geeft dan aan dat je maximaal zo’n 170.000 euro zou kunnen lenen als alleenstaande starter. Zouden we dus niet gewoon voor de gemiddelde Burenaar moeten bouwen?